woensdag 3 juni 2015

Waarom natuurlijk eten je kan helpen afvallen

Blog van gast schrijfster: Anita Mulderij

Waarom natuurlijk eten je kan helpen afvallen

Tegenwoordig eten we heel anders dan we vroeger deden. Dat vergeten veel diëten die de oplossing lijken te zijn voor overgewicht en obesitas. Nieuwe wondermiddelen en zogenaamde super foods doen de belofte je te helpen afvallen, terwijl de grote vraag natuurlijk blijft: wat is er dan mis met de manier waarop wij vandaag de dag eten?

Heel veel, want de producten die we vandaag eten zouden onze voorouders tweehonderd jaar geleden vaak niet eens als voedsel herkend hebben. Ze zijn het resultaat van industriële processen die maar één doel voor ogen hebben: zo veel mogelijk voedsel produceren op een zo goedkoop mogelijke manier. Deze producten bevatten vaak schadelijke (chemische) stoffen die niet in je lichaam thuishoren en die ernstige gevolgen voor je gezondheid kunnen hebben, maar dat is niet alles. Deze niet-natuurlijke producten bevatten veel te veel koolhydraten, zout, smaakversterkers en ongezonde vetten. Maar er zijn alternatieven.

Echt voedsel
Het besef dat gezond eten gelijk staat aan natuurlijk eten is in opmars. Wie vandaag weer echt voedsel wilt eten, moet zich daar misschien iets meer voor inspannen en betaalt misschien een klein beetje meer, maar het loont de moeite. Door natuurlijk te eten ga je weer eten zoals het echt hoort: met echte producten die boordevol voedingsstoffen zitten en al eeuwenlang door de mensen worden gegeten.

“Slecht eten” is de oorzaak van overgewicht
De reden waarom natuurlijk eten je kan helpen afvallen is niet zozeer een kwestie van wondermiddeltjes, geheime anti-oxidanten of super-vitaminen, maar gewoon een kwestie van gezond verstand. Wanneer je bijvoorbeeld enkele extra kilo’s wilt verliezen rondom de buik, moet je je namelijk in de eerste plaats afvragen waarom die extra kilo’s erbij zijn gekomen. In veel gevallen heeft dit weinig met je genetica of andere voorbestemde factoren te maken. Je hebt last van overgewicht omdat je slecht eet.

“Slecht eten” is een ruim begrip, maar over het algemeen kan je het wel gelijkstellen aan wat je je inbeeldt dat een stereotiepe Amerikaanse burger eet: fast food, diepvriespizza’s, snoepgoed, hamburgers, gefrituurde snacks, frisdrank, pannenkoeken, wafels, noem maar op. Bijna zonder uitzondering zijn deze producten het resultaat van ingewikkelde industriële bereidingsprocessen waarbij alle gezonde voedingstoffen uit de producten verwijderd worden. De smaak wordt opgekrikt met smaakversterkers, suiker en zout, de houdbaarheid wordt tot onnatuurlijke hoogtes opgedreven met bewaarmiddelen en het geheel wordt zo aantrekkelijk mogelijk gepresenteerd met de hulp van kleurstoffen. Geen ideaal recept voor wie op een gezonde manier wilt afvallen dus.

Het alternatief: natuurlijk eten
Daarvoor kan je beter beroep doen op natuurlijk eten. Biologische groenten en fruit, gras gevoederd vlees, noten en zaden zijn slechts enkele voorbeelden van natuurlijke producten die je kunnen helpen met afvallen. In alle gevallen bevatten de natuurlijke varianten van deze producten meer gezonde voedingsstoffen dan hun commerciële en/of industriële tegenhangers. De meeste supermarkten hebben een bescheiden aanbod van echte natuurlijke producten, maar je kan altijd op internet op zoek gaan naar de receptensite van Bio Amable of naar natuurlijke en koolhydraatarme dieet recepten wanneer je een ruimere keuze wilt. Zo kan je een echt natuurlijk dieet samenstellen dat je gegarandeerd helpt afvallen.


Ben jij op zoek naar goede producten die 100% natuurlijk zijn? Klik dan hier.